• +32 478 72 13 78
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duitse spaarders verloren bijna 40 miljard euro in 2018

Deutsche Sparer haben 2018 fast 40 Milliarden Euro verloren
Foto: dpa/Oliver Berg

De Duitse spaarders in Berlijn leden vorig jaar een groot verlies: Volgens berekeningen van de Comdirecte bank hebben de getroffenen bijna 40 miljard euro verloren door de lage spaarrente. Dat is gemiddeld 470 euro per Duitse burger.

Dit werd woensdag door de bank aangekondigd. De reden hiervoor is de spaarrente onder de inflatie: met een gemiddelde depositorente van 0,19 procent en een inflatie van 1,93 procent was de reële rente minus 1,74 procent.

Comdirect Bank bleef melden dat het reële renteverlies in het vierde kwartaal bijzonder hoog was. De reden hiervoor was de sterke stijging van de inflatie in deze drie maanden, die 2,15 procent bedroeg. Met een stortingsrente van 0,17 procent tijdens dezelfde periode was de reële rente minus 1,98 procent. Er is een nieuw negatief record.

"De aanhoudende nulrentefase en de stijgende inflatie leiden tot een sluipend verlies in de waarde van het spaargeld", legt bankbaas Arno Walter uit. In de nul-rentefase is er geen enkele manier om effecten voor de opbouw van activa op lange termijn te omzeilen.

In maart 2016 verlaagde de Europese Centrale Bank de basisrente tot 0,0 procent om de economie en de inflatie te stimuleren met gunstig kapitaal. Verwacht wordt dat het minstens tot de zomer van 2019 op een recordlaagte zal blijven. De consument profiteert hiervan echter wel bij het afsluiten van leningen.
Bron: RP Online

De Goudgrammy

goudgrammy

In kleine coupures ideaal om te sparen voor kleine portemonnees. In een crisis zijn kleine eenheden ideaal, en het goud verliezd nooit zijn waarde.

Dit zijn miniatuur goud- en zilverbaren van het zuiverste goud en zilver, geproduceerd door een officiële raffinaderij.

Staatsgoud

staatsgoud

Staatsgoud wordt meestal opgepot in de vorm van dergelijke goudstaven. Vreemd genoeg hebben staten zulke "oude, barbaarse relikwieën" nodig - en dat wanneer vandaag de dag alles veel beter en moderner is - bij voorkeur digitaal.

Maar het is, net als duizenden jaren geleden: Als het moeilijk wordt, schijnen goud en zilver in hun oude glorie, behouden ze hun rijkdom en worden ze altijd en overal meegenomen.

Money

Fachmagazin Money- Mit Gold sind Sie auf der sicheren Seite

Je bent aan de veilige kant met goud en zilver. Niemand kan dat waardeloos verklaren. Een stuk goud heeft in de afgelopen 10.000 jaar nooit zijn waarde verloren.

Aber: Maar je moet het echt als metaal bezitten. En de meeste hebben dit niet. U heeft ETF's (Exchange Trading Funds) of andere effecten gekocht die beloven dat het equivalent van goud in een kluis zal zitten.

Beloften, dames en heren, zullen worden gebroken zolang de mensheid bestaat. Het papier goud is precies evenveel waard als het papier waarop de belofte is geschreven.