• +32 478 72 13 78
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duitse spaarders verloren bijna 40 miljard euro in 2018

Deutsche Sparer haben 2018 fast 40 Milliarden Euro verloren
Foto: dpa/Oliver Berg

De Duitse spaarders in Berlijn leden vorig jaar een groot verlies: Volgens berekeningen van de Comdirecte bank hebben de getroffenen bijna 40 miljard euro verloren door de lage spaarrente. Dat is gemiddeld 470 euro per Duitse burger.

Dit werd woensdag door de bank aangekondigd. De reden hiervoor is de spaarrente onder de inflatie: met een gemiddelde depositorente van 0,19 procent en een inflatie van 1,93 procent was de reële rente minus 1,74 procent.

Comdirect Bank bleef melden dat het reële renteverlies in het vierde kwartaal bijzonder hoog was. De reden hiervoor was de sterke stijging van de inflatie in deze drie maanden, die 2,15 procent bedroeg. Met een stortingsrente van 0,17 procent tijdens dezelfde periode was de reële rente minus 1,98 procent. Er is een nieuw negatief record.

"De aanhoudende nulrentefase en de stijgende inflatie leiden tot een sluipend verlies in de waarde van het spaargeld", legt bankbaas Arno Walter uit. In de nul-rentefase is er geen enkele manier om effecten voor de opbouw van activa op lange termijn te omzeilen.

In maart 2016 verlaagde de Europese Centrale Bank de basisrente tot 0,0 procent om de economie en de inflatie te stimuleren met gunstig kapitaal. Verwacht wordt dat het minstens tot de zomer van 2019 op een recordlaagte zal blijven. De consument profiteert hiervan echter wel bij het afsluiten van leningen.
Bron: RP Online